Thursday, November 10, 2016

Pau Kampung Inti Keledek




3 cawan tepung gandum
1 sb yeast
1/2 cawan gula pasir
3 sb minyak jagung
1 1/3 cawan air

Bahan untuk inti :
200 gm keledek oren
1 liter air
2 sb gula pasir

1.  Keledek dibersihkan dan dimasukkan ke dalam periuk bersama air.  Rebus hingga betul-betul lembut.  Toskan dan dilecek/ditumbuk hingga halus bersama gula.   Ketepikan.

2.  Gaul tepung dan yeast.

3.  Larutkan gula dalam air.  Tuangkan separuh dari larutan gula sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan gaul.

4.  Masuk pula minyak dan diuli lagi adunan itu sambiil dicampurkan lagi air gula yang lebih tadi sedikit demi sedikit hingga habis.

5.  Uli hingga menjadi doh yang kenyal.  Perapkan adunan 10-15 minit.

6.  Bulatkan adunan mengikut saiz yang dikehendaki dan dibiarkan lagi 10 minit.


7.  Kemudian buat pau seperti biasa.

8.  Biarkan lagi pau naik selama 30 minit dan kukus selama 30 minit.  Jangan dikukus terlalu lama.









No comments:

Post a Comment