Wednesday, November 9, 2016

Pau Kampung Inti Kaya



3 cawan tepung gandum
1 sb yeast
1/2 cawan gula pasir
3 sb minyak
1 1/3 cawan air suam
1 cawan jem kaya Gardenia
plastik/baking paper/daun pisang untuk alas pau

1.  Gaul tepung dan yeast hingga rata.

2.  Larutkan gula dalam air.  Gunakan air suam atau sejuk pun boleh.

3.  Tuangkan 1/2 dari air gula itu ke dalam tepung itu sedikit demi sedikit sambil digaul tepung itu.  

4.  Lepas itu masukkan minyak dan digaul lagi.  


5.  Akhir sekali masukkan baki air gula tadi.  Gaul dan uli tepung itu hingga menjadi doh.  Mula-mula aje ia agak melekit.  Perapkan doh lebih kurang 10 minit atau naik sekali ganda.

6.  Lepas itu ambil sedikit doh itu, bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.  Jangan terlalu leper pulak nanti kulit pau itu terlalu nipis dan tak nampak gebunya.  Letak 1sb jem kaya dan punjutkan semula doh itu kemas-kemas.  


7.  Susun pau itu dalam periuk kukus dan biarkan pau naik semula dalam 10 minit.  

8.  Kemudian baru dikukus pau itu selama 10 minit.  Jangan kukus terlalu lama.


No comments:

Post a Comment