Monday, October 31, 2016

Lepat Ubi Kayu



400 gm ubi kayu
2 sb tepung sagu
1/2 biji kelapa
3/4 cawan santan
1 cawan gula merah
1 sb gula pasir
1/4 st garam
daun pisang secukupnya



1.  Ubi kayu dibuang kulitnya dan dibasuh bersih.  Lepas tu parut ubi kayu itu.  Masukkan dalam kain kasa dan perahkan air pahitnya.

2.  Kelapa diperah dengan 1/4 cawan air untuk diambil santan pekat.

3.  Daun pisang dipotong 5"x6".  Di lap dan dilayurkan di atas api supaya daun pisang tidak koyak semasa membungkus kuih.



4.  Kemudian campurkan ubi kayu itu dengan tepung sagu, santan, gula merah, gula pasir dan garam.  Gaul rata.




5.  Ambil 2 sb adunan tadi dan letakkan atas daun pisang.  Bungkus dan dikukus dalam pengukus yang telah dididihkan airnya.





Yang ini kukus dalam bekas kecil aje.  Alas daun pisang di dasar bekas itu dan masukkan adunan ubi.  Tutupkan atasnya dengan potongan daun pisang.  Lepas tu kukus.   

No comments:

Post a Comment