Wednesday, October 26, 2016

Tenggiri Masak Lemak Dengan Sayur Asin



2 keping ikan tenggiri
1 biji kelapa parut
2 pokok sayur asin - dipotong kecil
2 batang serai - dititik
5 helai daun limau purut
1 st serbuk kunyit

Bahan tumbuk :
7 biji cili padi
2 sb udang kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

1.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi untuk kali kedua dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.

2.  Masukkan bahan tumbuk, ikan, santan cair, serai dan serbuk kunyit ke dalam periuk.  Masak sambil dikacau-kacau.  Bila nampak kuah dah mula nak mendidih, masukkan sayur asin. Masak lagi hingga mendidih.

3.  Kemudian masukkan santan pekat dan garam.  Kacau selalu dan bila kuah dah mula mendidih masuk daun limau dan tutup api.



No comments:

Post a Comment