Saturday, April 27, 2013

Siakap Masak Asam Pedas Bunga Kantan



1 ekor ikan siakap
1 sb asam jawa
3 cawan air
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
5-6 biji bendi
garam secukup rasa

Bahan kisar :
40 gm cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
20 gm kunyit hidup
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai



1.  Tumis bahan kisar hingga garing.  Bila dah hampir pecah minyak, masukkan ikan dan biar ikan itu masak sedikit.  Balik-balikkan ikan tu perlahan-lahan supaya tidak hancur.  


2.  Asam jawa dibancuh dengan sedikit air dan masukkan dalam bahan yang ditumis bersama lebihan air tadi. 


3.  Masukkan sekali bunga kantan, serai, bendi dan garam.  Biar mendidih dan bendi empuk.   Tutup api.  


Asam pedas ni lebih sedap jika tidak terlalu cair.



No comments:

Post a Comment