Dulu bubur putih bubur merah ni mak aku buat masa aku
tamat mengaji muqaddam dan khatam quran.
Walaupun bubur ni nampak simple aje tapi sedap.
Nak buat pun senang aje.
Ada orang gunakan beras pulut tapi mak aku dulu gunakan
beras biasa aje.
1/2 cawan beras
1/2 cawan santan2 helai daun pandan
2-3 sb gula merah
5 cawan air
garam secukup rasa
1. Beras dimasak dengan air secukupnya bersama daun pandan sehingga menjadi bubur. Lepas tu masukkan santan. Bila mendidih dan agak pekat, tutup api.
2. Untuk Bubur Putih, keluarkan sebahagian bubur tadi dan dimasukkan garam. Gaul rata.
3. Untuk Bubur Merah pula, dimasukkan gula merah ke dalam baki bubur di dalam periuk tadi dan digaul rata.
Siap.
Terimakasih kerana sudi kongsi resepi. Saya nak buat petang nanti :)
ReplyDelete