Tuesday, August 31, 2021

Sambal Tumis Terung Pipit



100 gm terung pipit
3 cawan cili kisar
6 ulas bawang merah - ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
1 sb belacan
1 cawan air asam jawa
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 cawan ikan bilis
1/2 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Terung pipit dibuang tampuknya dan direbus hingga betul-betul lembut.  Toskan.

2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.

3.  Masuk cili kisar dan belacan.  Tumis hingga pecah minyak.

4.  Kemudian masuk air asam jawa.  Bila mendidih, masuk ikan bilis dan bawang besar.  Masak lagi hingga mendidih.  Jika terlalu pekat, tambah sedikit air.


5.  Akhir sekali masuk garam dan terung pipit.  Kacaukan sampai mendidih dan tutup api.






Nangka Muda Masak Bercili



Bahan A :
200 gm nangka muda - dipotong kecil
2 keping daun bay

Bahan B :
4 biji cili merah
4 biji cili padi merah
3 ulas bawang putih

Bahan C :
1 kuntum bunga kantan
1 helai daun kunyit 
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Rebus Bahan A hingga betul-betul lembut dan toskan.
2.  Bahan B ditumbuk kasar.  
3.  Panaskan minyak dan tumis Bahan B tapi jangan sampai garing.
4.  Kemudian masukkan nangka rebus tadi bersama bunga kantan.  Gaul-gaulkan biar sebati.
5.  Akhir sekali masukkan daun kunyit dan garam secukup rasa.  Gaulkan lagi dan masak lagi supaya lebih naik baunya.  






 

Sambal Kicap Daun Ketumbar


Kali ni kita buat sambal kicap yang ada kelainan sikit bahannya.  Aku tengok resipi ni di page Aleeya Zailan.  Selama ni tak pernah campur daun ketumbar.

Bolehlah dijadikan koleksi resipi dalam blog aku ni.  Sambil tu kita syorkan korang belilah produk detox ni yang boleh buat perut dan usus korang selesa sangat.


Kalau korang nak order, silakan wasap 018-3206681 untuk keterangan lanjut juga.  Kalau dekat boleh COD dan kalau jauh boleh dipos.

OKlah berbalik pada sambal kicap tadi, ini resipinya.
100 gm cili padi
3 ulas bawang merah
1 pokok daun ketumbar
1/2 cawan kicap Tamin
3 biji limau kasturi dibuang biji saja
2 sb gula melaka
beberapa titik fish sauce

Campurkan semua bahan dalam blender.  Limau kasturi tu dimasuk sekali kulitnya.