Friday, October 30, 2020

Rice Bubble Choco Jar




250 gm rice bubble
300 gm dark chocolate
5 sb butter

1.  Rice bubble disangai sekejap atas api kecil supaya rangup.
2.  Dark chocolate dipotong kecil dan dimasukkan ke dalam periuk.  Dicairkan menggunakan kaedah double-boiler.
3.  Bila chocolate dah cair, masukkan butter sambil dikacau hingga larut.
4.  Masukkan rice bubble tadi dalam bekas kecil dan tuangkan chocolate cair tadi dan ditutup.

Bila nak dimakan, gaulkan rata chocolate dengan rice bubble itu.  Di sini aku saja gunakan sedikit chocolate putih yang telah dicairkan dan dicampur sedikit pewarna unggu. 









Saturday, October 24, 2020

Sup Ikan Merah

 

2 keping ikan merah
1 biji kentang - dipotong 4
1 biji tomato - dipotong 4
4" carrot - dipotong ikut suka
1 pokok daun sup - dipotong kasar
4-5 biji cili padi
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3" kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 liter air
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk kasar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" halia

1.  Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga bersama bahan tumbuk. 

2.  Masukkan juga kentang sekali supaya cepat empuk.  Tumis hingga naik bau dan bawang kekuningan.

3.  Masuk ikan dan biarkan seketika sambil balikkan ikan.  Lepas itu masukkan air, carrot, tomato dan garam.  Masa ni kentang pun dah mula empuk.  Bila mendidih, masukkan daun sup dan cili padi.  Tutup api.





Friday, October 23, 2020

Leopard Print Bread



Bahan A :
2 1/2 cawan tepung roti
4 sb gula castor
1 1/2 sb yis
1 cawan susu cair
2 sb butter - dicairkan

Bahan B :
2 sb serbuk koko
2 sb susu cair

1.  Satukan bahan A dan diuli hingga lembut dan dibahagi kepada dua bahagian.

2.  Satu bahagian diuli lagi dengan campuran koko dan susu cair.  Uli hingga sebati.  Tabur sedikit tepung jika terlalu melekit.  Satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.


3.  Kedua-dua adunan itu dibahagi 6 bahagian tapi berlainan saiz tapi saiz itu kenalah sama besar sepasang.  

Bulat-bulatkan dan tutup adunan itu dengan kain lembap atau dengan wrapping plastik.  Biarkan adunan itu mengembang lebih kurang 1/2 jam.

4. Ambil sebiji adunan warna asal dicanai memanjang.  Ambil pula sebiji adunan coklat digelek bulat memanjang.  Letakkan adunan coklat itu di atas adunan yang dicanai tadi. Gulungkan dan ketepikan.  Buat kaedah yang sama pada adunan-adunan yang lain.


5.  Kemudian digelek lagi setiap gulungan itu sehingga menjadi 2x panjang acuan loaf.  Panjang tu agak-agak lebih kurang aje asal boleh muat dalam acuan loaf.  

6.  Lepas itu kerat dua setiap gulungan itu.  Susunkan gulungan itu ke dalam acuan loaf yang telah disapu dengan butter atau shortening.
Tutup acuan itu dengan kain lembap atau wrapping plastik supaya adunan itu naik mengembang lebih kurang 1-2 jam.


7.  Kemudian tanggalkan wrapping plastik itu dan bakar roti pada suhu 170C lebih kurang 30-40 minit atau hingga kekuningan.  Kalau hendakkan roti yang rata dipermukaannya, boleh ditutup bahagian atasnya dengan tudung periuk atau guna acuan loaf yang berpenutup.