Sunday, October 28, 2018
Muruku Omapodi
3 cawan tepung dhal gram
3/4 cawan tepung beras
1 st serbuk jintan putih
1/4 cawan omum water (beli di kedai india)
2/4 cawan air
1/4 cawan planta atau minyak masak
1 st serbuk cili
1 liter minyak untuk menggoreng
1 sb garam
daun kari secukupnya (jika hendak)
1. Campur tepung dhal, tepung beras, jintan putih, serbuk cili dan garam. Masuk omum water dan air sedikit demi sedikit.
2. Adunan ini agak melekit. Masuk planta atau minyak sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Panaskan minyak dalam kuali besar. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan muruku yang halus. Tekankan adunan ke dalam minyak panas. Gorengkan omapudi hingga kekuningan. Jangan terlalu garing nanti ia akan keras. Gorengkan sekali daun kari dan taburkan pada omapodi itu. Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Labels:
Snacks
Saturday, October 27, 2018
Nasi Goreng Jagung
200 gm nasi sejuk
1/3 cawan jagung
2" carrot
10 ekor udang
1 biji telur
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb minyak untuk menumis
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
1. Jagung direbus atau dikukus hingga lembut dan toskan. Carrot dipotong halus memanjang. Bawang merah dan bawang putih dihiris.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih bersama carrot. Kalau guna jagung mentah, masukkan sekali jagung bersama bawang itu dan tumis hingga bawang kekuningan dan jagung masak.
3. Lepas itu masuk udang dan telur. Kacau-kacau supaya telur hancur dan udang bertukar merah.
4. Kemudian barulah dimasukkan nasi. Gaul-gaulkan hingga rata. Akhir sekali masuk garam dan serbuk lada sulah. Masak lagi lebih kurang 5 minit dan tutup api.
Labels:
Nasi Goreng,
Sayur
Thursday, October 25, 2018
Nasi Jagung
2 cawan beras
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 batang jagung
1 cawan air rebusan ayam
air biasa secukupnya
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1. Jagung dihiris dari batangnya. Bawang besar dan bawang putih dihiris.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
3. Lepas itu masuk beras. Goreng sekejap.
4. Kemudian barulah dimasukkan jagung, air rebusan ayam, air secukupnya ikut jenis beras yang digunakan dan garam.
5. Masak hingga masak seperti nasi biasa.
Subscribe to:
Comments (Atom)