Sunday, September 23, 2018

Nasi Goreng Petai



300 gm nasi sejuk
1 papan petai
10 ekor anak ikan tamban masin
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan kisar/tumbuk :
1 biji cili merah
6 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb udang kering

1.  Kupas petai.  


2.  Panaskan minyak dan goreng ikan tamban masin hingga garing.  Toskan.

3.  Kemudian tumis bahan kisar/tumbuk gunakan bekas minyak menggoreng ikan tadi hingga garing.

2.  Masuk nasi sejuk, petai, garam.  Gaul rata dan masak dalam 10 minit.  Akhir sekali masukkan ikan tamban goreng tadi. 




Sambal Tumis Petai Berkulit




5 papan petai
1 cawan cili kisar
1 sb asam jawa
3/4 cawan air
1/2 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan dikisar atau ditumbuk kasar :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 st belacan

1.  Petai dikikis kulit luarnya dengan pisau bagi menghilangkan sedikit rasa pahitnya.  Lepas itu potong mata petai itu sebiji-sebiji bersama kulitnya.   Asam jawa dibancuh dengan air dan tapis bijinya.



2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan belacan yang dikisar atau ditumbuk tadi.  

3.  Bila dah naik bau, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.



4.  Lepas itu masuk air asam jawa, petai dan garam.  Masak hingga mendidih.  Kalau terlebih air, masak hingga pekat sedikit. 










Thursday, September 20, 2018

Cincuan Telur Mata




2 biji telur
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 st belacan
1 sb asam jawa
2 cawan air
1 biji cili merah
3 sb minyak masak
garam secukup rasa

1.  Bawang besar, bawang putih dan cili merah dihiris.



2.  Panaskan minyak.  Telur digoreng mata kerbau.  Ketepikan.


3.  Tumis bawang besar, bawang putih, belacan dan cili merah hingga bawang layu.

4.  Asam jawa diramas dengan air dan masukkan ke dalam bahan yang ditumis tadi.  Masukkan garam sekali.

5.  Biar mendidih.  Akhir sekali masukkan telur mata yang digoreng tadi.