credit to sheila rusly
450 gm mee kuning
20 gm tauge
1 keping fish cake
3 pokok sawi
1 sb cili kisar
1 sb rempah beriani
2 tangkai daun kari
2 sb minyak untuk menggoreng
3 biji cili padi
sedikit gajus goreng
sedikit bawang goreng
Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sb udang kering
Bahan untuk menumis :
2" kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis, bahan tumbuk dan daun kari hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan rempah beriani. Tumis lagi hingga garing.
3. Masuk pula fish cake dan sawi. Bila sawi dah mula layu, masuk mee kuning dan garam.
4. Akhir sekali masukkan tauge. Gaul rata dan tutup api.
5. Masa menghidang, tabur gajus goreng, bawang goreng dan cili padi hiris.

2 keping ikan jenahak
1 st halba
3 batang serai - dititik
1 sb asam jawa + 1cawan air
2 cawan air
4 helai daun limau purut/daun kesum
5-6 biji bendi
4 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan kisar :
1/2 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup
1" lengkuas
1" belacan
1 sb biji ketumbar
1 sb jintan manis
1 st jintan putih
1 st lada hitam
1. Panaskan minyak dan tumis halba dan serai hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing. Masuk bendi dan ikan. Tumis sekejap.
3. Kemudian masuk air asam jawa dan air. Bila mendidih masukkan garam dan daun limau purut. Biar sekejap dan tutup api.
Bahan untuk telur dadar :
2 biji telur
1 sb air ais
secubit lada sulah
garam secukup rasa
3 sb minyak untuk menggoreng
Bahan untuk sayur :
10 gm tauge
1 ulas bawang putih - dihiris
1 ulas bawang merah - dihiris
1 biji fish ball - dipotong nipis
1 pokok daun bawang - dipotong 1"
1 biji cili padi - dihiris
1 sb kicap lemak manis
garam secukup rasa
1. Pukul telur sedikit bersama air ais, lada sulah dan garam.
2. Panaskan minyak dan masukkan telur. Kuatkan api dan goreng hingga garing di kedua-dua belah. Telur dadar ni mestilah nampak fluffy. Angkat dan masuk dalam pinggan.
3. Bekas minyak menggoreng telur tadi digorengkan bawang merah, bawang putih dan fish ball hingga kekuningan.
4. Masuk tauge, daun bawang dan garam. Balik-balikkan dan angkat letak atas telur. Tuangkan kicap dan tabur cili padi.