Tuesday, May 30, 2017

Ikan Jenahak Masak Asam Pedas Berempah




2 keping ikan jenahak
1 st halba
3 batang serai - dititik
1 sb asam jawa + 1cawan air
2 cawan air
4 helai daun limau purut/daun kesum
5-6 biji bendi
4 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan kisar :
1/2 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup
1" lengkuas
1" belacan
1 sb biji ketumbar
1 sb jintan manis
1 st jintan putih
1 st lada hitam

1.  Panaskan minyak dan tumis halba dan serai hingga naik bau.





2.  Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing.  Masuk bendi dan ikan.  Tumis sekejap.



3.  Kemudian masuk air asam jawa dan air.  Bila mendidih masukkan garam dan daun limau purut.  Biar sekejap dan tutup api.










No comments:

Post a Comment