Monday, October 31, 2016

Lepat Ubi Kayu



400 gm ubi kayu
2 sb tepung sagu
1/2 biji kelapa
3/4 cawan santan
1 cawan gula merah
1 sb gula pasir
1/4 st garam
daun pisang secukupnya



1.  Ubi kayu dibuang kulitnya dan dibasuh bersih.  Lepas tu parut ubi kayu itu.  Masukkan dalam kain kasa dan perahkan air pahitnya.

2.  Kelapa diperah dengan 1/4 cawan air untuk diambil santan pekat.

3.  Daun pisang dipotong 5"x6".  Di lap dan dilayurkan di atas api supaya daun pisang tidak koyak semasa membungkus kuih.



4.  Kemudian campurkan ubi kayu itu dengan tepung sagu, santan, gula merah, gula pasir dan garam.  Gaul rata.




5.  Ambil 2 sb adunan tadi dan letakkan atas daun pisang.  Bungkus dan dikukus dalam pengukus yang telah dididihkan airnya.





Yang ini kukus dalam bekas kecil aje.  Alas daun pisang di dasar bekas itu dan masukkan adunan ubi.  Tutupkan atasnya dengan potongan daun pisang.  Lepas tu kukus.   

Sunday, October 30, 2016

Ubi Kayu Rebus




Ada 2 jenis ubi rebus ni.  Ada yang suka ubi kayu tu betul-betul lembut macam kapas.  Kenalah direbus dengan air banyak dan lama sikit sampai ia merekah.



400 gm ubi kayu
2 liter air
garam secukup rasa

1.  Kupas kulit ubi kayu dan dibersihkan ubi kayu itu.  

2.  Masukkan ubi kayu, air dan garam dalam periuk.  Rebus hingga ubi kayu menjadi empuk.  Tambah air jika perlu.

3.  Bila ubi kayu dah empuk, toskan.



Yang ini direbus mengkal tapi tetap lembut.  
Ubi kayu rebus ni sedap dimakan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan garam dan gula merah/gula melaka.


Ubi kayu rebus dimakan dengan sambal belacan pun sedap.  Ada ikan gelama masin goreng lagi sedap.