1 biji bawang besar
2 biji tomato
1/2 biji lemon - ambil jus
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa
Bahan kisar :
8 biji cili merah
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
1 batang serai
2 sb belacan
1. Bawang besar dan tomato didadu.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Akhir sekali masuk jus lemon, bawang besar, tomato dan garam. Masak hingga garing.
1/2 ekor ayam
2sb rempah kari
1 st serbuk kunyit
1/2 biji kelapa
1 biji kentang
2" kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1" lengkuas - diketuk
2 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
2 sb minyak untuk menumis
Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
1. Ayam dipotong ikut suka. Kelapa diperah dengan 2 cawan air. Kentang dipotong 4. Rempah kari dibancuh dengan sedikit air.
2. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
3. Masuk bahan tumbuk dan tumis lagi hingga kekuningan.
4. Lepas itu masukkan rempah kari, serbuk kunyit, daun kari, daun pandan dan lengkuas. Tumis lagi hingga garing.
5. Kemudian masukkan ayam. Masak sekejap sambil digaul-gaulkan supaya rempah meresap sedikit ke dalam ayam.
6. Akhir sekali masukkan santan dan garam. Masak hingga mendidih dan pecah minyak. Kuah tu janganlah terlalu cair atau terlalu pekat.
4 cawan tepung gandum
3/4 cawan planta
3 biji telur
2/4 cawan air
acuan kuih siput
minyak secukupnya untuk menggoreng
Bahan tumbuk :
3 st serbuk jintan manis
1/2 st serbuk lada hitam
1 sb serbuk cili
2 tangkai daun kari
1/2 st serbuk kunyit
1. Gaul dan ramas tepung dan planta.
2. Masuk telur dan bahan tumbuk. Gaul-gaulkan.
3. Masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4. Bentuk kuih siput dengan acuan kuih siput.
5. Panaskan minyak dan goreng kuih siput hingga garing kekuningan.