Thursday, June 30, 2016

Biskut Dahlia Susu




250 gm planta
125 gm susu pekat
400 gm tepung jagung
3 sb tepung kastad

1.  Gaul planta dan susu hingga sebati.

2.  Masuk tepung jagung dan tepung kastad yang telah diayak bersama.

3.  Gaul hingga sebati dan doh ini sememangnya lembik.

                                         

4.  Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau manakala doh yang selebihnya dicampurkan sedikit pewarna kuning agar warnanya lebih menarik.  

5.  Gunakan acuan bunga pecah 8 untuk daun (hijau) dan acuan bunga pecah 15 untuk bunga.


6.  Tekankan doh itu ke atas dulang pembakar yang telah disapu dengan planta.  Bakar biskut pada suhu 160-170C lebih kurang 15-20 minit.  Kalau dibakar lama sedikit, biskut akan lebih rangup.
                         




Wednesday, June 8, 2016

Tauge Goreng Telur




200 gm tauge
1 biji telur
1 keping tauhu
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
5 pokok sayur kucai
2 tangkai cili kering
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Tauhu digoreng dan dipotong nipis.  Bawang putih dan bawang besar dihiris.  Sayur kucai dipotong 2" panjang.  Cili kering dipotong 2" panjang.  

2.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan cili kering hingga naik bau.

3.  Pecahkan telur.  Biarkan seketika dan gaul rata.

4.  Kemudian masukkan tauge, sayur kucai, tauhu dan garam.  Gaul-gaulkan dan tutup api.  




Saturday, May 7, 2016

Cucur Badak



500 gm ubi keledek
3/4 cawan tepung gandum
garam secukup rasa
serunding kelapa secukupnya

1.  Masukkan keledek dan air ke dalam periuk.  Rebus hingga empuk.  Selain direbus boleh juga dikukus.  Lepas itu buang kulit keledek dan lecek keledek itu hingga halus.

2.  Kemudian gaulkan keledek dengan tepung dan garam hingga sebati.  Bentukkan keledek bulat-bulat.  Masukkan inti serunding dan bulatkan semula.  

3.  Goreng kuih cucur itu hingga garing kekuningan.



Bahan untuk serunding kelapa :
1 biji kelapa parut
1st serbuk kunyit
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan kisar :
3 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sb udang kering
2 batang serai
1 sb jintan manis
1 st jintan putih
1 sb ketumbar

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.

2.  Masukkan kelapa parut, serbuk kunyit dan garam.  Masak hingga semuanya sebati.  Serunding jangan terlalu kering.  Nanti rasa berhampas pulak.