Thursday, June 30, 2016

Biskut Dahlia Susu




250 gm planta
125 gm susu pekat
400 gm tepung jagung
3 sb tepung kastad

1.  Gaul planta dan susu hingga sebati.

2.  Masuk tepung jagung dan tepung kastad yang telah diayak bersama.

3.  Gaul hingga sebati dan doh ini sememangnya lembik.

                                         

4.  Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau manakala doh yang selebihnya dicampurkan sedikit pewarna kuning agar warnanya lebih menarik.  

5.  Gunakan acuan bunga pecah 8 untuk daun (hijau) dan acuan bunga pecah 15 untuk bunga.


6.  Tekankan doh itu ke atas dulang pembakar yang telah disapu dengan planta.  Bakar biskut pada suhu 160-170C lebih kurang 15-20 minit.  Kalau dibakar lama sedikit, biskut akan lebih rangup.
                         




No comments:

Post a Comment