Wednesday, January 19, 2011

Cendawan Goreng



200 gm cendawan tiram
1/2 cawan tepung beras
1 sb tepung sagu
2 sb tepung goreng pisang adabi
1/2 cawan air
1/4 st serbuk kunyit
1/4 st gula pasir
1 st air kapur
2 cawan minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa

1.  Basuh cendawan tiram itu dan toskan.  Tekapkan cendawan itu dengan tuala supaya airnya kering.  Jika cendawan itu terlalu besar, koyakkan dua.  Ketepikan.



2.  Campurkan semua jenis tepung, air, serbuk kunyit, gula pasir, air kapur dan garam.  Gaul hingga sebati.  Adunan mestilah tidak terlalu cair atau terlalu pekat.


3.  Panaskan minyak.  Celupkan cendawan ke dalam adunan tepung tadi dan gorengkan hingga garing.

4.  Sedap dimakan dengan sambal kicap.



Tuesday, January 18, 2011

Roti kawin


Macam tak de mood je nak masak.  Perut lapau.



Lepas mengendeng jap kat dapur,  aku pun ambil 4 keping roti hainan (jauh tu), fry atas pan sampai kekuningan/ranguplah tu. 


Aku pun sapu ngan planta pada 2 keping roti bakar tadi.  


Kendian aku sapu lak ngan kaya.  Aku tangkupkan kedua-dua roti tu.  Jadilah set pertama.


Sapu lagi planta dan kaya di atas set pertama itu.  


Set kedua pun buat macam set pertama tadi.  Dan tindihkan ia di atas set pertama tadi.  Maka jadilah roti kawin namanya.


Aku buat lak kopi O panas.  .... Crispy + lembut.... Sedap.  




Sup Bodo & Ayam Goreng


Kalau minah kat rumah ni minta Sup Bodo, tau lah aku sup yang macamane.  Main boh aje apa ada dalam peti ais.  Sebab dia demam pelik, so aku pun layanlah tekak dia dengan sup bodo ni + ayam goreng.  Ayam goreng pun hanya garam + kunyit je dia laju.  Kalau letak segala mcm tepung salut ke apa ke ....dia takkan makan.


Tapi tak pe jugak...sib baik dia makan.  Nampaklah dia ada tenaga sikit.  Nasi wangi smlm ada belen pun dia selera makan lepas dipanaskan.  Sbb nasi tu aku letak kismis. 


Ok..dah kenyang pi basuh baju ye wahai cik adik.
            
Ayam goreng kunyit + garam.  Betul ke ayam tu.  
Macam tangan orang je.


2 ulas bawang putih - ditumbuk
1" halia - diketuk
1 cawan air 
1/2 cawan air rebusan ayam
1 keping mee suah
1 tangkai daun sup
garam secukup rasa
1 sb minyak untuk menumis

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.

2.  Masuk halia dan tumis sekejap.  Sekejap aje ye...lepas tu masukkan air rebusan ayam dan tauhu kering.

3.  Bila nampak dah mula mendidih, masuk mee suah dan garam. Masak lagi hingga mendidih.  Tutup api.


Masa menghidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.