Thursday, December 3, 2020

Coleslaw

 

Bahan A :
400 gm kobis hijau
1 batang carrot

Bahan B :
1/4 cawan buttermilk
1/4 cawan susu segar
1/2 cawan mayonis
1/2 cawan gula pasir
1 sb bawang besar cincang
sedikit serbuk lada hitam

1.  Kobis dihiris nipis dan dicincang halus.  Carrot dipotong halus.

2.  Satukan bahan B dan digaul hingga sebati.  Tuangkan ke atas kobis dan carrot tadi.  Gaul rata dan simpan dulu dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.






Wednesday, December 2, 2020

Ayam Kung Pao



Bahan A :
400 gm isi ayam
1sb cuka
1 sb kicap cair
2 st baking powder
1 st tepung jagung

Bahan B :
1/2 cawan stock ayam
5 sb kicap cair
2 st kicap pekat
2 sb cuka
2 st sos ikan
2 sb gula
1 st tepung jagung

Bahan C :
4 sb minyak
5 ulas bawang putih - dihiris
1/2 halia - dipotong halus
3 tangkai cili kering - dipotong 2"
1/2 biji capsicum hijau - didadu besar
1/2 biji capsicum merah - didadu besar
1 sb lada szechuan - disangai dan tumbuk kasar
1 tangkai daun bawang - dipotong 2"
1/4 cawan gajus - disangai
2-3 titik minyak bijan
garam secukup rasa (jika perlu)

1.  Isi ayam dipotong kecil.  Campurkan cuka, kicap cair, baking soda dan tepung jagung hingga sebati.  Gaulkan pada ayam dan perap 10 minit.

2.  Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kekuningan.  Ketepikan.


2.  Satukan bahan B dan gaul hingga sebati.  Ketepikan.

3.  Bekas minyak goreng ayam tadi ditumis bawang putih, cili kering dan halia hingga naik bau.  

4.  Masuk bahan B,  capsicum dan masak hingga berbuih.  Waktu yang sama capsicum juga akan jadi lembut.


5.  Akhir sekali masuk lada szechuan, daun bawang, gajus, minyak bijan dan ayam.  Balik-balikkan dan tutup api.  Masakan ini agak kering.






Tuesday, December 1, 2020

Kebab Ayam



Bahan A :
200 gm isi ayam
1 biji bawang besar
1 biji capsicum merah
1 biji capsicum hijau
1 batang carrot

Bahan B :
2 cawan plain greek yogurt
3 sb olive oil
3 st paprika
2 st serbuk jintan putih
1/2 st serbuk kulit kayu manis
2 sb jus lemon 
1 st serbuk lada hitam
5 ulas bawang putih
garam secukup rasa

Bahan C :
Lidi buluh secukupnya
Sos pilihan

1.  Rendam lidi buluh itu dalam air sejuk kira-kira 1 jam supaya lidi itu tidak mudah terbakar.

2.  Daging ayam dipotong kiub.  Bawang besar dipotong 4 dan dileraikan (lebih sedap guna bawang unggu).  Capsicum didadu besar.  Carrot dipotong dalam 1/2" tebal.

3.  Satukan bahan B hingga sebati.  Tuang atas ayam dan gaul rata.  Perapkan ayam dalam 1/2 jam atau boleh juga disimpan semalaman.

4.  Cucukkan ayam berselang-seli dengan Bahan B tadi hingga habis.

5.  Susun kebab itu atas tempat pemanggang.  Kalau ada lebihan sos bahan B itu boleh dituang atas kebab itu.  Boleh dipanggang atas api dapur atau dalam oven.