Sunday, November 10, 2019

Ikan Keli Masak Lemak Ubi Cekur




2 ekor ikan keli
1 biji kelapa
2 1/2 cawan air
4 helai daun cekur
1 keping asam-keping
garam secukup rasa


Bahan kisar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
3" kunyit hidup
2 batang serai
1 ketul kecil ubi cekur 

1.  Ikan keli yang telah disiang itu di lumurkan dengan tepung beras.  Biarkan dalam 30 minit dan bersihkan hingga hilang semua lendir-lendir.  Ulang lagi jika masih ada lendirnya.  Selain tepung beras boleh gunakan asam jawa.

Lumurkan ikan keli dengan garam dan serbuk kunyit.  Ikan keli itu boleh dibakar atau digoreng garing.

2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.  Daun cekur dihiris.  Kalau tak de daun cekur boleh guna daun kunyit.

3.  Ubi cekur yang diguna dalam bahan kisar itu pastikan guna sedikit aje sebab baunya terlalu kuat melainkan jika ada yang suka pada baunya.  Ubi cekur ni mudah didapati di pasar tani.



4.  Masukkan bahan kisar dan santan cair dalam periuk.  Biarkan mendidih sambil dikacau selalu.  



5.  Lepas itu masukkan santan pekat dan garam.  Akhir sekali masukkan ikan, asam-keping dan daun cekur.  Biarkan seketika dan tutup api.





Friday, November 8, 2019

Kerepek Kulit Popia Seaweed Tabur Bijan




9 keping kulit popia
9 keping seaweed
1/4 cawan bijan
1 biji telur
1 liter minyak untuk menggoreng
sedikit serbuk lada sulah

1.  Telur dipukul sedikit dengan serbuk lada sulah.

2.  Ambil sekeping kulit popia.  Sapukan telur dipermukaannya dan diletakkan sekeping seaweed di atasnya.  



3.  Sapukan lagi telur di atas lapisan seaweed itu dan tabur bijan di atasnya.  Biarkan ia seketika.



4.  Kemudian guntingkan kulit popia itu empat segi.  Biarkan dalam 10-25 minit.  Buatlah kepingan seterusnya hingga habis.  

5.  Panaskan minyak dan gorengkan kerepek itu hingga garing.  Goreng sekejap sahaja dan toskan.  





Thursday, November 7, 2019

Kerepek Kulit Popia Bunga Cempaka




1 paket kulit popia
1 paket seaweed
1 biji telur
1 liter minyak untuk menggoreng
sedikit serbuk lada sulah

1.  Kulit popia dipotong dua.  Seaweed dipotong panjang 1/2" lebar.   Telur dipukul dengan sedikit serbuk lada sulah.



2.  Ambil sekeping kulit popia dan disapukan di satu bahagian tepinya dengan telur yang dipukul tadi.

3.  Lepas itu letakkan sekeping seaweed yang dipotong tadi di atas sapuan telur tadi.   Sapukan sekali lagi telur itu di atas seaweed itu.



4.  Kemudian lipat dua kulit popia itu dan biar ia melekat di atas seaweed itu.  

5.  Guntingkan di bahagian lipatan kulit popia itu tapi jangan sampai putus.  Gulungkan berhati-hati kulit popia itu dan pastikan hujungnya melekat supaya ia tidak terbuka semasa menggoreng.



6.  Panaskan minyak dan gorengkan kerepek itu hingga kekuningan.  Gorengkan sekejap aje dan toskan.