Thursday, November 7, 2019

Kerepek Kulit Popia Bunga Cempaka




1 paket kulit popia
1 paket seaweed
1 biji telur
1 liter minyak untuk menggoreng
sedikit serbuk lada sulah

1.  Kulit popia dipotong dua.  Seaweed dipotong panjang 1/2" lebar.   Telur dipukul dengan sedikit serbuk lada sulah.



2.  Ambil sekeping kulit popia dan disapukan di satu bahagian tepinya dengan telur yang dipukul tadi.

3.  Lepas itu letakkan sekeping seaweed yang dipotong tadi di atas sapuan telur tadi.   Sapukan sekali lagi telur itu di atas seaweed itu.



4.  Kemudian lipat dua kulit popia itu dan biar ia melekat di atas seaweed itu.  

5.  Guntingkan di bahagian lipatan kulit popia itu tapi jangan sampai putus.  Gulungkan berhati-hati kulit popia itu dan pastikan hujungnya melekat supaya ia tidak terbuka semasa menggoreng.



6.  Panaskan minyak dan gorengkan kerepek itu hingga kekuningan.  Gorengkan sekejap aje dan toskan.




1 comment: