Sunday, November 10, 2019

Ikan Keli Masak Lemak Ubi Cekur




2 ekor ikan keli
1 biji kelapa
2 1/2 cawan air
4 helai daun cekur
1 keping asam-keping
garam secukup rasa


Bahan kisar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
3" kunyit hidup
2 batang serai
1 ketul kecil ubi cekur 

1.  Ikan keli yang telah disiang itu di lumurkan dengan tepung beras.  Biarkan dalam 30 minit dan bersihkan hingga hilang semua lendir-lendir.  Ulang lagi jika masih ada lendirnya.  Selain tepung beras boleh gunakan asam jawa.

Lumurkan ikan keli dengan garam dan serbuk kunyit.  Ikan keli itu boleh dibakar atau digoreng garing.

2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.  Daun cekur dihiris.  Kalau tak de daun cekur boleh guna daun kunyit.

3.  Ubi cekur yang diguna dalam bahan kisar itu pastikan guna sedikit aje sebab baunya terlalu kuat melainkan jika ada yang suka pada baunya.  Ubi cekur ni mudah didapati di pasar tani.



4.  Masukkan bahan kisar dan santan cair dalam periuk.  Biarkan mendidih sambil dikacau selalu.  



5.  Lepas itu masukkan santan pekat dan garam.  Akhir sekali masukkan ikan, asam-keping dan daun cekur.  Biarkan seketika dan tutup api.





No comments:

Post a Comment