Wednesday, February 17, 2021

Biskut Cendawan



370 gm planta
1 cawan gula halus
2 biji kuning telur
1 st esen vanila
1 cawan badam kisar
2 cawan tepung jagung
2 1/2 cawan tepung gandum
150 gm coklat masakan 
manik hiasan secukupnya

1.  Pukul planta dan gula halus sekejap aje.  Jangan dipukul hingga kembang.  

2.  Masuk kuning telur dan esen vanila.  Pukul lagi perlahan-lahan hingga bersatu semuanya.

3.  Akhir sekali masukkan badam kisar, tepung jagung dan tepung gandum.  Gaul sambil diuli hingga menjadi doh.

4.  Canai doh dan terap dengan acuan cendawan.  Bakar biskut dengan suhu 160C selama 20 minit.  Sejukkan biskut.

5.  Masak air hingga mendidih dalam periuk sederhana besar.  Tutup api.  Masukkan coklat dalam mangkuk tahan panas dan letak atas periuk berisi air mendidih tadi.  Pastikan mangkuk itu lebih besar dari mangkuk berisi air panas tadi.  

Bila coklat dah mula mencair, kacaukan sehingga betul-betul cair dan berkilat.  Colek coklat itu dengan mata pisau dan sapu atas biskut.  Hias ikut suka.





No comments:

Post a Comment