Sunday, May 24, 2015

Lime-in-the-Coconut Almond Bark



12 oz white cooking chocolate tanpa gula / white chocolate chip
4 sb shortening
1/2 hirisan isi kelapa
1/2 badam 
4 st parutan kulit limau nipis
sedikit pewarna hijau

1.  Cairkan cooking chocolate dan shortening dalam microwave atau gunakan kaedah double boiler.

2.  Angkat dan masukkan isi kelapa, badam yang telah dipanggang dan ditumbuk kasar, parutan kulit limau dan pewarna hijau.  Gaul rata.  Pewarna hijau tu jika tidak mahu digaul rata pun boleh juga.






3.  Tuangkan adunan ke dalam acuan 9" yang telah dialas dengan baking paper.  Hentakkan sedikit acuan itu supaya adunan itu menjadi rata.

4.  Sejukkan dalam peti sejuk selama 10-15 minit.  Kemudian dipecah-pecahkan kepada kepingan kecil.  Simpan dalam bekas kedap udara.


Kalau buat nipi-nipis, boleh dijadikan bahan deko untuk puding atau kek beraising.


No comments:

Post a Comment