Sunday, August 19, 2012

Nasi Morocco




2 cawan beras basmathi
1 cawan air rebusan daging/ayam
2 cawan air
1 biji tomato - belah 4 atau 6
1 st saffron
1 sb garam
2 sb minyak untuk menumis
2 pokok daun ketumbar - dihiris halus


Bahan tumis :
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang
1" kulit kayu manis
2" halia - diketuk
1 sb jintan manis - dikisar
1 st jintan putih - dikisar
1 st lada hitam - dikisar
1 sb ketumbar - dikisar


1.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan naik bau.  

2.  Masukkan kulit kayu manis, halia, jintan manis, jintan putih, lada hitam dan ketumbar.  Tumis hingga naik bau.

3.  Lepas itu masuk beras, air rebusan daging/ayam, air, tomato, saffron dan garam.  Tutup periuk nasi dan biarkan nasi masak dengan sendirinya.  Balik-balikkan nasi di bahagian dasar periuk perlahan-lahan supaya nasi tidak hancur.  



4.  Bila nasi dah kering, tutup api.  Taburkan daun ketumbar, kismis dan badam hiris.



Lauk nasi Morocco...boleh guna daging / ayam / tulang dimasak dengan sayur-sayuran.





No comments:

Post a Comment