Saturday, August 4, 2012

Laksa Johor




500 gm spaghetti
Spaghetti direbus hingga lembut.  Toskan.  Ambil sedikit-sedikit spaghetti itu dengan garfu dan dipusarkan lalu disusun dalam pinggan hidangan.

Bahan dan cara buat sambal belacan :
5 biji cili padi
10 biji cili merah
2 sb belacan 

Cili padi, cili merah dan belacan digoreng tanpa minyak hingga cili nampak layu.  Tumbuk semua bahan itu atau dikisar dengan sedikit air.

Bahan dan cara buat kuah laksa johor :
Bahan  A:
10 ekor ikan sardin
2 keping ikan parang
1 cawan udang kering
2 keping asam keping
garam secukup rasa

Bahan B:
4 batang serai
2" lengkuas
2" halia
2 biji bawang besar

Bahan C :
4 sb cili kisar
3 sb rempah kari
2 sb kerisek
2 biji kelapa 
garam secukup rasa

1.  Bahan A :  Ikan parang dan ikan sardin dibersihkan dan direbus bersama garam dan asam keping.  Bila mendidih, keluarkan ikan dan buang tulang-tulangnya.  Kemudian dikisar bersama udang kering berserta air rebusan ikan yang mencukupi.

2.  Bahan B : Kisarkan bawang besar, halia, lengkuas dan serai. 

3.  Panaskan minyak dan tumis Bahan B hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan rempah kari.   Tumiskan hingga pecah minyak.

4.  Masukkan Bahan A.  Kacau-kacaukan dan masukkan santan, kerisek dan garam.  Masak hingga mendidih dan kuah semestinya pekat.



Ulam-ulamannya :
Tauge
Daun pudina - dihiris halus
Daun kesum - dihiris halus
Daun selasih - dihiris halus
Timun - dipotong halus membulat
Limau kasturi
Lobak asin - dicincang halus

Masa menghidang, letak spaghetti dalam pinggan.  Kemudian letak tauge, daun pudina, daun kesum, timun, kacang botol dan sayur asin.  Tuangkan dengan kuah laksa tadi.  Perahkan jus limau dan makan bersama sambal belacan.










No comments:

Post a Comment