Sunday, August 19, 2012

Moroccon Tajine


Masakan morocco ini sebenarnya dimasak ke dalam sejenis periuk tanah bertutup yang dipanggil tajine.  Kalau tak ada periuk jenis itu gunakan aje periuk biasa.


Bahan utamanya adalah ayam, daging dan kambing.  Tapi aku gunakan tulang lembu.  Kebiasaannya turut dimasukkan limau jeruk dan buah zaitun.

1/2 kg tulang lembu
2 biji terung - dibelah 4
1 batang carrot - dibelah 4
2 biji tomato - dibelah 4
2 biji kentang - dibelah 4
20 gm halia - diketuk
1 st saffron
1 cawan air
3 helai daun bay
1 pokok daun ketumbar
2 sb minyak zaitun 
garam secukup rasa

Bahan tumis :
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dicincang
3" kulit kayu manis
1 sb serbuk jintan manis
1 st serbuk jintan putih
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk lada hitam
1 sb paprika

1.  Panaskan minyak zaitun.  Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.

2.  Masukkan kulit kayu manis, jintan manis, jintan putih, ketumbar, lada hitam dan paprika hingga naik bau.  


3.  Kemudian masukkan tulang, daun bay dan air. Masak hingga mendidih.  

4.  Lepas itu masukkan semua bahan-bahan yang lain.  Tutup periuk dan biarkan semuanya masak.



No comments:

Post a Comment