Monday, October 17, 2011

Kroket Oat Sardin


500 gm kentang
230 gm sardin
1 st rempah kari
2 pokok daun sadri
garam secukup rasa
2 biji telur
1 cawan quaker oats

Bahan kisar :
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia
1 st lada sulah
1 sb jintan manis

1.  Kentang dipotong nipis dan digoreng.  Kemudian tumbuk kentang itu hingga hancur.  Hancurkan ikan sardin.  Tak perlu sosnya.  


2.  Campurkan ikan sardin, kentang, bahan kisar, rempah kari, daun sadri dan garam.


3.  Ambil sedikit adunan tadi dan bulat-bulatkan.  Leperkan sedikit seperti begedil.


4.  Celupkan dalam telur yang telah dipukul.  Kemudian digolek-golekkan dengan quaker oats tadi.

5.  Panaskan minyak dan goreng kroket itu hingga garing.  Kemudian makanlah dengan sos.

errr...ada dua kaler...yang gelap tu garing sikit bukan hangus.  



Sunday, October 16, 2011

Majlis Perkahwinan di Oakleaf Club (Poolside)

15 October 2011 telah berlangsungnya perkahwinan Rashdan dan Aqidah di Oakleaf Club.  Majlis ini adalah bagi pihak lelaki.  Bagus sungguh atas sikap gotong-royong seisi keluarga.  Orang kuatnya, Syamsudin begitu bertungkus lumus. 

Rashdan ni orang Melaka.  Maka, ramai ler orang Gadek semalam kat Bukit Antarabangsa.





Semuga kedua pengantin beroleh keberkatan dan sentiasa bahagia hingga ke akhir hayat. 


Caterer mereka pun bagus. 
Lepas aje majlis, terus clear semua peralatan termasuk canopy. 
Walaupun aku dah beri syarat kena clear canopy sebelum
12.00 tengahari pada hari esoknya. 
Bagus berurusan dengan host dengar cakap nih.
hehehe....



Saturday, October 15, 2011

Lempeng Bawang

"Nostalgia"
Teringat kat emak aku dulu suka buat lempeng bawang.
Lama betul tak makan.

Pagi ni aku pun buat lah sikit ...





1/2 biji bawang besar - dihiris
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
garam secukup rasa



Gaulkan semua bahan hingga sebati.  Jangan terlalu pekat atau cair sangat.  Masukkan sesenduk adunan dalam frying pan.  Masak kedua-dua belah hingga agak kuning/garing.