Bahan A :
1 batang ubi kayu yang lurus
1 paket maggi kari
1/2 paket serbuk maggi kari
700 ml minyak untuk menggoreng
Bahan B :
1/2 cawan tepung gandum
1/2 paket serbuk kari maggi
air secukupnya
garam secukup rasa
1. Ubi kayu dipotong dalam 5" panjang dan dibelah 4 bahagian. Maggi direndam agar lembut sedikit supaya boleh dilerai.
2. Satukan Bahan B. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga menjadi adunan yang pekat.
3. Panaskan minyak. Celupkan potongan ubi kayu ke dalam adunan tepung. Ubi kayu itu tidak perlu direbus terlebih dahulu. Salutkan pula untaian maggi sekelilingnya dan masukkan ke dalam minyak panas tadi. Goreng hingga kekuningan.
4. Taburkan sedikit serbuk kari maggi di atasnya. Makan semasa panas. Rasakan kerangupan dibahagian luarnya dan kelembutan ubi kayu dibahagian dalamnya.
No comments:
Post a Comment