1 kg beras pulut
1 cawan santan
1 sb serbuk kunyit
4 helai daun pandan
air secukupnya
sedikit garam
1. Beras pulut direndam bersama serbuk kunyit dan sedikit garam selama 4 jam atau semalaman.
2. Toskan pulut dan masuk dalam loyang. Kukuskan hingga pulut kembang. Keluarkan pulut renjis dengan sedikit air, gaul-gaulkan dan kukus lagi. Ulang step ini sekali lagi.
Ini cara aku kukus pulut. Ikutlah gaya masing-masing.
3. Setelah itu keluarkan pulut itu dan gaulkan dengan santan yang telah dicampur dengan sedikit garam. Biarkan seketika dalam 10 minit dan kukus lagi hingga lembut. Boleh tambah lagi santan jika pulut masih keras dan kukus lagi. Masa ni boleh tambah daun pandan bagi mendapatkan bau yang lebih harum.
Pulut kuning ini biasanya dihidang bersama rendang daging, timun, telur rebus dan telur dadar. Apapun tepuk dada tanya selera.
No comments:
Post a Comment