1 ekor ikan merah
6" carrot
1 biji bawang besar
1" halia
1" lengkuas
2 pokok daun sup
1 sb lada Szecuan
1 biji cili merah
5 biji cili padi
4 batang serai
1 cawan air
garam secukup rasa
1. Ikan merah dibersihkan dan dikelar-kelar. Carrot dipotong memanjang.
2. Bawang besar, halia, lengkuas dan daun sup dihiris. Cili merah dihiris. Cili padi dan serai diketuk.
3. 2 batang serai diletak dalam bekas dan ikan diatasnya.
4. Masukkan air sebab kita nak berkuah. Taburkan bahan-bahan lain di atas ikan.
5. Masukkan air secukupnya dalam kuali besar dan letak alas jaring didalamnya. Kemudian barulah diletakkan bekas berisi ikan tadi dan tutupkan. Kukus hingga masak.
lada szechuan
No comments:
Post a Comment