Wednesday, December 18, 2019

Sambal Tumis Ikan Masin



2 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan
2 sb asam jawa
1 cawan air
1/2 biji bawang besar
1 sb gula melaka
200 gm isi ikan kurau masin
1 cawan minyak 

1.  Isi ikan kurau masin dipotong-potong.  Basuh, toskan dan goreng hingga garing.  Ketepikan.


2.  Bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk kasar.    Asam jawa diramas dengan sedikit air.  Bawang besar dihiris.


3.  Dengan menggunakan bekas minyak menggoreng ikan masin tadi, tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan.

4.  Kemudian masukkan cili kisar.  Tumis hingga pecah minyak.  

5.  Lepas itu masukkan air asam jawa, gula melaka, bawang besar dan air.  Bila mendidih, masukkan ikan masin yang digoreng tadi.  Masakan ini tidaklah terlalu pekat dan tak terlalu cair.



No comments:

Post a Comment