Thursday, March 7, 2019

Lepat Jagung




2 batang jagung
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 cawan santan
1/2 st garam
daun pisang secukupnya

1.  Potong daun pisang 6"x9".  Lap dan layurkan atas api supaya tidak koyak semasa membungkus.  Kalau dapat daun pisang yang lembut, tak payah layur atas api.



2.  Jagung dilurutkan bijirinnya dengan pisau.
  

3.  Campurkan tepung beras, tepung jagung, tepung gandum, gula, santan dan garam.  Gaulkan hingga rata.  Kemudian masakkan atas api.  Bila mendidih masukkan jagung dan masak lagi hingga likat.  Tutup api.



4.  Ambil sehelai daun pisang dan letakkan 2 sb adunan tadi di tengah daun pisang.  Bungkus kuih itu seperti membungkus lepat ubi dan susun dalam loyang pengukus.



5.  Sementara itu panaskan air dalam kukusan hingga mendidih.  Kukus kuih dalam 15 minit.






Resipi asal kredit : Chef Hanieliza

No comments:

Post a Comment