Friday, March 8, 2019

Biskut Kacang Tanah




Bahan untuk inti kacang :
200 gm kacang tanah
2/4 cawan gula icing

Bahan untuk pastry :
120 gm tepung kek
2 sb butter - cairkan
1 st gula icing
40 ml susu cair
1 kuning telur
1/4 st garam

1.  Sangai kacang tanah dan buang kulitnya.  Kisarkan kacang itu bersama gula icing sehingga boleh dikepal.

2.  Campur tepung dengan garam.  Masuk butter cair dan gaulkan sedikit.  Lepas tu masuk gula icing dan gaul lagi.  Adunan agak berderai.





3.  Campur susu dan kuning telur dalam satu bekas.  Kacau sedikit.  Masukkan ke dalam tepung tadi.  Gaul hingga jadi doh.  Biarkan 30 minit.

4.  Ambil sedikit doh dan canai memanjang lebih kurang 4"lebar. 


5.  Inti kacang tadi dibuatkan gulungan panjang berdiameter lebih kurang 1/2".  Letakkan inti kacang itu atas doh yang telah dicanai tadi.  Gulungkan doh itu.  



6.  Potong serong dan dikelar-kelarkan sedikit.  Lepas itu picitkan sedikit doh itu supaya kelaran itu terbuka.



Bakar biskut pada suhu 160C/320F selama lebih kurang 15-20 minit.




No comments:

Post a Comment