Sunday, October 29, 2017

Masak Lemak Kacang Kelo Dengan Lada Hitam



7 batang kacang kelo
2 batang serai
1 biji kelapa
2 1/2 cawan air
1/4 st serbuk kunyit
1/4 st serbuk lada hitam
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
3 biji cili padi
2 sb ikan bilis

1.  Kacang kelo dikikis kulit luarnya.  Lepas itu potong-potongkan sepanjang 4".  Rebuskan kacang kelo itu hingga empuk dan toskan.


Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.

2.  Masukkan santan cair, bahan tumbuk, serbuk kunyit, serbuk lada hitam dan serai ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.


3.  Kemudian masukkan kacang kelo dan santan pekat.  Masak lagi dengan api perlahan sambil dikacau-kacau hingga mendidih tapi jangan sampai pecah minyak.

4.  Akhir sekali masuk garam.



No comments:

Post a Comment