Friday, March 18, 2016

Masak Lemak Telur Rebus




3 biji telur
10 biji cili padi
3" kunyit hidup
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 biji kelapa
1 biji kentang
garam secukup rasa

1.  Telur direbus dan dikupas kulitnya.  Telur itu boleh juga digoreng dulu jika mahu.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.

2.  Cili padi, kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih dikisar atau ditumbuk.  Serai diketuk.  Kentang dipotong 4 atau 6.

3.  Masukkan bahang tumbuk bersama serai, kentang dan santan cair ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.

4.  Kemudian masukkan santan pekat bersama telur, daun kunyit dan garam.  Masak lagi hingga mendidih.  Kuah semestinya pekat.  Oleh itu kena dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.  




No comments:

Post a Comment