Thursday, March 10, 2016

Ayam Kam Heong



1/2 ekor ayam
2 sb tepung jagung
2 tangkai daun kari
2 helai daun limau purut
3 tangkai cili kering - dipotong-potong
2 sb sos tiram
3 sb cili kisar
3 sb gula
garam secukupnya

Bahan kisar :
4 batang serai
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 sb udang kering
2" halia

1.  Ayam dipotong kecil.  Ayam dilumur dengan garam dan tepung jagung.  Goreng ayam itu hingga garing dan toskan.

2.  Dengan menggunakan bekas minyak menggoreng ayam itu, tumiskan bahan kisar hingga garing.  

3.  Masuk pula cili kisar dan tumis lagi hingga cili masak.  Lepas itu masukkan sos tiram dan gula.  Tumis lagi hingga pecah minyak.

4.  Kemudian masukkan daun limau purut, daun kari dan cili kering.  Tumis sekejap dan akhir sekali masukkan ayam goreng tadi.  Masak hingga kering.



No comments:

Post a Comment