Saturday, March 8, 2014

Roti Poket




2 keping roti putih
2 sb serbuk roti
1 biji telur
1 sb tepung gandum + 1 st air untuk dijadikan gam

Bahan isian roti :
2 keping hirisan tauhu yang telah digoreng
2 helai daun salad 
2 keping hirisan timun
2 keping hirisan tomato
2 keping cheddar cheese
2 sb sos cili
2 sb mayonnaise

1.  Roti putih tu sebaiknya digunakan roti gardenia kerana ia mudah dileperkan apabila digelekkan dengan penggelek.  Leperkan kedua-dua keping roti itu.  



Kemudian tekapkan roti itu dengan acuan bulat semuat roti itu.   Kalau tak ada penerap saiz yang sesuai, potong aje roti tu bentuk bulat gunakan gunting atau pisau....habis cite.  
  

2.  Lepas tu, sapukan gam tepung di tepi permukaan kedua-dua keping roti itu.  Tekan-tekankan sedikit supaya melekat dengan baik dan tak terbuka apabila digoreng nanti.




3.  Pecahkan telur dan masuk sedikit garam.  Pukul sedikit dan celupkan roti tadi ke dalam telur itu.  Kemudian salutkan keliling roti itu dengan serbuk roti. 



4.  Panaskan minyak dengan api sederhana.  Gorengkan roti itu sehingga garing kekuningan di kedua-dua belah.  Roti itu akan menggelembung di bahagian tengahnya.  Toskan dan belah dua.



5.  Untuk isian roti pula, ia boleh dipelbagaikan ikut kesukaan masing-masing.  


Akhir sekali masukkan bahan-bahan isian kesukaan.





No comments:

Post a Comment