Monday, January 13, 2014

Som-Som Pandan




1 cawan tepung beras
1 liter air
2 cawan santan 
6 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
garam secukup rasa

1.  Masukkan tepung beras dan air ke dalam periuk lalu dikacau sehingga tiada tepung yang bergentel.  Masak di atas api yang sederhana hingga likat dan berkilat. 

2.  Lepas itu masukkan baru dimasukkan santan dan daun pandan. Masak lagi sambil dikacau selalu supaya tidak berketul-ketul. Adunan itu haruslah nampak licin dan berkilat.  Apabila diangkat senduk, adunan itu tidak jatuh meleleh tapi sebutir-sebutir. 

Yang ini masih belum masak lagi

Manakala dibahagian dasar periuk akan dapat dilihat apabila ditolak dengan senduk.Itu tanda tepung itu sudah betul-betul masak.  Boleh tambah air jika perlu.  

Memang nampak mudah tapi remeh nak membuatnya.  Untuk mendapat adunan yang cantik dan boleh dipotong jika dituang ke dalam loyang, memakan masa lebih kurang 2 jam jugalah nak mengacaunya.  

Untuk resipi ini, aku telah bahagikan bancuhan ini kepada 2 bahagian.  Satu dicampurkan dengan air pandan atau pewarna hijau dan dikacau hingga sebati.  Manakala satu bahagian lagi dibiarkan berwarna putih.  


Bila telah masak, tutup api dan cepat-cepat masukkan ke dalam bekas.  Biarkan ia sejuk dahulu,  barulah dimasukkan ke dalam peti ais.

Bila hendak makan, tuangkan sedikit sirap gula merah atau gula melaka.  Lebih sedap lagi sirap itu dicampur dengan hirisan halia.

2 cawan air, 1/2 cawan gula merah, 2 sb gula pasir, 1 helai daun pandan dan 3" hirisan halia direbus hingga mendidih.




No comments:

Post a Comment