Wednesday, January 8, 2014

Kuih Bakar Udang




Bahan untuk kuih :
1 cawan tepung gandum
2  cawan santan cair
3 biji telur
1 st serbuk jintan manis
1 st garam
2 sb minyak masak
pewarna kuning

Bahan untuk inti :
12 ekor udang
2 ulas bawang merah
3 sudu besar rempah kari
1 biji cili merah 
1 pokok daun bawang & daun sadri
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Udang dibuang kulit, dibelah belakang dan dibuang perutnya.  
8 ekor dicincang kasar dan selebihnya dibelah 2.  

2.  Bawang merah ditumbuk kasar.  Rempah kari dibancuh dengan sedikit air.  Cili merah dicincang.  Daun bawang dan daun sadri dihiris.

3.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang sebentar. Masukkan bancuhan rempah kari.  Bila dah hampir garing, masukkan air dan udang cincang tadi.  

4.  Akhir sekali masuk garam, cili merah, daun bawang & daun sadri.  Masak hingga kering sedikit.  Sejukkan.




Cara untuk membuat kuihnya :
1.  Campurkan tepung, telur, santan dan garam.  Gaulkan dengan menggunakan whisk sehingga tiada tepung yang bergentel. Masukkan serbuk jintan manis dan pewarna kuning.





2.  Masukkan 1 sb minyak masak ke dalam acuan dan panaskan di atas dapur.  Masukkan adunan tadi 3/4 acuan.  Masak sehingga adunan itu sudah nampak pekat barulah dimasukkan inti yang dimasak tadi.   Letakkan udang diatasnya.  Tabur daun bawang, daun sadri dan cili merah.  Masak lagi hingga garing di tepi-tepi kuih itu.  


3.  Kemudian masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C lebih kurang 5 minit atau hingga masak.



Dari adunan ini, kita boleh dapat 2 biji kuih.  Kuih ini sedap dimakan dengan sos cili. 




No comments:

Post a Comment