Saturday, March 8, 2014

Spaghetti Sardin



230 gm sardin
200 gm spaghetti - rebus dan toskan
1 biji bawang besar - didadu kecil
1 biji tomato - didadu kecil
1 biji capsicum hijau dan merah - didadu besar
2 ulas bawang putih - dihiris
3 sb cili kisar
1/2 cawan air
2 sb minyak untuk menumis
sedikit oregano  
garam secukup rasa

1.  Tumis bawang putih dan bawang besar hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan tumis lagi.  Bila cili dah nampak sedikit garing, masukkan sardin. Hancur-hancurkan sedikit ikan sardin itu. Masak hingga pecah minyak.


2.  Masuk pula air dan capsicum.  Biarkan ia mendidih dan akhir sekali masuk garam.  Jika terlalu kering, tambah air dan biar ia mendidih sekejap.

3.  Tuang kuah sardin itu ke atas spaghetti, taburkan dengan dried oregano.






No comments:

Post a Comment