Friday, May 13, 2011

Sambal Ketuk




100 gm cili padi hijau (campur merah pun boleh)
5 biji cili merah
1 biji bawang besar 
2 ulas bawang putih
2" belacan bakar atau digoreng tanpa minyak
1/2 cawan ikan bilis - digoreng garing
1 biji limau nipis diambil jusnya 
1 st minyak zaitun

1.  Cili padi dan cili merah dibuang biji dan dipotong kasar supaya mudah hancur bila ditumbuk.  Panaskan minyak dan digoreng cili-cili dan bawang putih sehingga layu dan agak garing.  Ketepikan.




2.  Bawang besar dihiris dan digoreng di dalam kuali yang sama tanpa perlu ditambah minyak.  Goreng sehingga layu.  Ketepikan.



3.  Tumbuk cili merah, cili padi, bawang putih dan belacan.  Bila telah digoreng, mudah aje bahan-bahan itu hancur.

4.  Gaulkan bahan yang ditumbuk tadi bersama ikan bilis goreng, bawang besar dan garam.  Ikan bilis goreng itu boleh juga ditumbuk sedikit.

5.  Lepas itu perahkan jus limau nipis. 

Huuuuhhhh.....rasa macam keluar asap di telinga dan hidung.....memang sedap dan baunya sungguh harum.  Sesapa yang tak tahan pedas tuh, janganlah makan yer.



Kalau ada lebih, sambal ini juga boleh dijadikan perencah untuk nasi goreng.


1 comment:

  1. memang best gila...sekarg jadi makan kegemaran aku, kalau bole hari2 nak ada.

    ReplyDelete