2 biji terung
3 sb rempah kari
2" kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sb asam jawa + 1 cawan air
2 sb minyak untuk menumis
1 st gula pasir
garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia - dihiris
1 sb belacan
1. Terung dibelah dua dan dikelar di bahagian tengahnya supaya rempah meresap ke dalamnya.
2. Bancuh rempah kari dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang hingga naik bau.
4. Masuk bahan tumbuk dan tumis hingga kekuningan. Kemudian masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga garing.
5. Lepas itu barulah dimasukkan air asam jawa, terung, garam dan gula. Masak hingga terung lembut.
No comments:
Post a Comment