Saturday, April 16, 2011

Puding Karamel



Untuk Karamel :
4 sb gula pasir

Masak gula hingga larut dan menjadi sedikit keperangan.  Jangan terlalu gelap warnanya, nanti terlalu pahit.  Lepas itu tuang dalam acuan.

Untuk Puding :
400 ml susu cair
5 sb gula halus
3 biji telur
1 st esen vanila


1.  Whisk telur dan gula perlahan-lahan.  Whisk hingga gula larut.  

2.  Dalam periuk lain, hangatkan susu cair dan vanila.  Tapi jangan sampai mendidih.

3.  Masuk susu sedikit demi sedikit dalam telur dan kacau perlahan.

4.  Tuang dalam acuan berisi gula hangus tadi.  Sebaiknya ditapis adunan itu kalau tak nak ada biji-biji pada puding itu macam yang aku buat ini.  Kukus 30 minit.

5.  Bila masak biarkan sehingga sejuk seketika dan barulah dimasukkan dalam peti ais.



2 comments: