Sunday, April 24, 2011

Kuah Masak Lada



Ini satu lagi masakan yang sering disediakan oleh arwah emak aku.  Orang Melaka memang tahu kuah ni.  Kuah ni mesti cair, kalau pekat tak sedap.  Pada tekak aku kuah ni memang sedap sangat.

Kuah ni macam kari tanpa santan.  Istimewanya ia guna kelapa bakar.  Kalau tak nak guna rempah kari yang sedia ada, boleh buat rempah sendiri yang terdiri dari serbuk cili, jintan manis, jintan putih, lada hitam dan serbuk kunyit sikit.


Tambah sedap lagi kalau dimakan bersama sambal goreng ke...ikan masin ke...sambal belacan ke......tak yah dah lauk lain.

1 ekor ikan tongkol
2 sb serbuk rempah kari
1 st belacan
2" isi kelapa tua
2 sb asam jawa
700 liter air
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk kasar :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2" lengkuas
1" halia

1.  Isi kelapa dibakar sampai naik bau.  Lepas tu kikiskan kerak hitam tu dengan pisau dan kelapa itu ditumbuk halus.


2.  Rempah kari dibancuh dengan sedikit air bersama belacan dijadikan pes.  Asam jawa dibancuh dengan sedikit air.


3.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama kelapa tumbuk tadi hingga naik bau.

4.  Kemudian masuk rempah kari.  Boleh aje masuk daun kari kalau ada.  Tumis sekejap dan masuk ikan.  Tumis lagi hingga rempah menjadi garing dan pecah minyak.  Ikan pula menjadi sebati dengan rempah yang ditumis.


5.  Akhir sekali masuk air asam jawa dan air.  Biarkan kuah mendidih dan masuk garam.  

Kuah masak lada ni boleh dimasukkan sayur seperti terung, bendi dan tomato juga.




No comments:

Post a Comment