Monday, August 28, 2017

Tom Yam Putih




10 ekor udang
1 biji bawang besar
200 gm bunga kobis
2 batang serai
4 helai daun limau purut
20 gm lengkuas
1 biji limau nipis
1 st fish sauce
4 biji cili padi
500 ml air
garam secukup rasa

1.  Udang dibersihkan.  Bawang besar dihiris.  Bunga kobis dipotong kecil.  Serai dititik.  Lengkuas diketuk.  Limau nipis diambil jusnya.  

2.  Masukkan udang, bawang besar, serai, lengkuas dan air ke dalam periuk.   

3.  Bila telah hampir mendidih, masukkan kobis bunga. Biarkan hingga mendidih lagi.

4.  Akhir sekali masukkan fish sauce, daun limau purut, jus limau nipis, cili padi dan garam.  Biarkan sekejap dan tutup api.





Friday, August 25, 2017

Orang Melaka panggil kuih ni Kuih Gading Galoh


Haaaa....pelik bunyinya kan?
Dedolu orang kampung kat Melaka memang sebut kuih ni Gading Galoh.
Hanya orang sekarang yang sebut kuih Serimuka.








Tuesday, August 22, 2017

Jus Limau Kasturi




10 biji limau kasturi
8 biji asam boi
500 ml air sejuk
3 sb gula pasir

1.  Perahkan jus limau kasturi guna penapis bagi membuang biji-biji limau.

2.  Rendam asam boi dalam air panas atau boleh aje direbus sekejap dengan sedikit air.

3.  Campurkan jus limau kasturi, asam boi bersama airnya, gula pasir dan air sejuk.  Kacau hingga gula larut.