Thursday, March 9, 2017

Biskut Sarang Semut




250 gm planta
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung kastad
3/4 cawan gula castor
1 biji kuning telur
1 st esen vanila
1 st pewarna unggu
chocolate rice
paper-cup
penyagat

1.  Ayak tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastad.  Ketepikan.

2.  Pukul planta dan gula castor hingga kembang.

3.  Masuk kuning telur dan esen vanila.  Pukul lagi hingga sebati.

4.  Akhir sekali masuk tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga jadi doh yang lembut.

5.  Ambil 1/3 dari adunan itu dan diwarnakan unggu.  



6.  Sagatkan doh itu berasingan.  Sagatkan sikit-sikit dan gunakan garfu untuk dimasukkan ke dalam paper-cup.  



7.  Taburkan chocolate rice di atasnya dan bakar biskut pada suhu 160C selama 15 minit atau hingga masak.








No comments:

Post a Comment