Thursday, August 15, 2019

Puff Teratai




Bahan untuk pastry :
3 cawan tepung gandum
2 sb planta
1 cawan air sejuk
1/2 st garam
marjerin pastry secukupnya

Inti :
2 biji kentang
1 biji bawang besar
2 sb rempah kari
2 sb udang kering
1 tangkai daun kari
1/3 cawan air rebusan daging
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Cara buat inti :
1.  Kentang direbus dan dilecek.
2.  Bawang besar didadu.  Udang kering ditumbuk atau dikisar.
3.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga naik bau.
4.  Kemudian masukkan udang kering dan daun kari.  Tumis lagi.
5.  Lepas itu masukkan kentang lecek, rempah kari, air rebusan daging dan garam.  Gaul rata dan masak hingga agak kering.



Cara Membuat Pastry :
1.  Gaul dan ramas tepung, garam dan planta.



2.  Masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.






3.  Canaikan doh setebal 1cm dan disapu majerin pastry di atasnya. Lipat 3.  Kemudian dicanai lagi dan diulang proses yang sama sebanyak 3 atau 4 kali.



4.  Kemudian dicanai lagi pastry itu dan diterap bulat.  Canai sedikit supaya nipis sedikit.  Letak sedikit inti di tengahnya dan bulatkan semula.  



5.  Kelarkan dengan pisau tajam di permukaan puff itu tapi jangan sampai terkena intinya.



6.  Akhir sekali goreng puff itu dengan minyak banyak hingga garing.  Puff itu akan terbuka seperti kelopak bunga.  Pastikan untuk permulaan menggoreng, minyak jangan terlalu panas.  Untuk menggoreng puff selanjutnya, jika minyak sudah terlalu panas, tutup api seketika.




No comments:

Post a Comment