Saturday, July 20, 2019

Kari Ikan Bawal




1 ekor ikan bawal
1 biji kelapa
2 1/2 cawan air
10 biji bendi
1 st biji sawi
3 sb rempah kari ikan
1 sb asam jawa
2 tangkai daun kari
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan kisar atau ditumbuk :
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sb udang kering
1" halia
1" lengkuas
1" kunyit hidup

1.  Ikan dibersihkan dan kerat 3.  Kalau tak nak kerat pun boleh.  Kalau dikerat, senang dimakan sorang sekeping.



2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.  

3.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar atau bahan tumbuk hingga naik bau.

4.  Masuk biji sawi dan daun kari.  Tumis sekejap dan masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.  Tumis lagi hingga naik bau.

5.  Bila rempah dah hampir garing, masukkan ikan dan bendi.  Biarkan seketika dalam 3 minit.  Balikkan ikan tu perlahan-lahan agar rempah meresap ke dalam ikan.

6.  Lepas itu masukkan santan cair dan air asam jawa.  Bila mendidih, masukkan santan pekat dan garam.  Kacaukan sampai mendidih.  Tutup api dan hidangkan.





No comments:

Post a Comment