Friday, August 3, 2018

Biskut Donut



100 gm planta
90 gm gula halus
1/2 st esen vanila
1 biji kuning telur
200 gm tepung gandum
1/4 st baking powder
white cooking chocolate
pewarna unggu
manik hiasan

1.  Pukul planta dan gula halus hingga kembang.  

2.  Masuk esen vanila dan kuning telur.  Pukul lagi.  

3.  Kemudian masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder.  Uli hingga jadi doh.

4.  Canai adunan dan terap dengan acuan donut.  Susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.  Bakar biskut pada suhu 160C selama 15 minit.  Sejukkan biskut hingga betul-betul sejuk.

5.  Cairkan white cooking chocolate dengan menggunakan kaedah double-boil.  Campurkan pewarna unggu.  Celupkan permukaan biskut ke dalam chocolate cair itu dan hiaskan dengan manik.







No comments:

Post a Comment