1 cawan beras
5 cawan air
1 st garam
1 helai daun pandan
1. Basuh beras dan masukkan air, garam dan daun pandan ke dalam periuk. Masak.
2. Bila nasi dah mula kering, kacaukan sambil dilecek menggunakan belakang senduk supaya nasi hancur. Guna api perlahan. Lebih senang dihancurkan guna blender tangan kalau ada.
3. Nasi ini perlu dikacau selalu hingga ke dasar periuk bagi mengelakkan berkerak di dasarnya. Bila nasi dah betul-betul kering, tutup api.
4. Masukkan nasi itu ke dalam loyang yang telah dialas dengan daun pisang. Kalau tak ada daun pisang, boleh gunakan plastik atau baking paper. Ratakan nasi sambil ditekan-tekan supaya padat dan tutup permukaannya dengan daun pisang juga. Himpitkan di atasnya dengan benda berat seperti lesung batu atau batu yang telah dibalut dengan kertas aluminium.
5. Biarkan nasi himpit itu beberapa jam atau semalaman. Simpan dalam peti ais bagi mendapatkan nasi himpit yang cantik apabila dipotong nanti.
No comments:
Post a Comment